Alexandru Fintoiu

Inteligenta si intelepciune

Spunea cineva că inteligența este abilitatea de a știi ce să faci când nu știi ce să faci. Cumva o descurcare personală fără a necesita ajutor de sus. Dumnezeu ne-a înzestrat cu inteligență pe mulți. O parte din cei mulți funcționează mai mult prin inteligență decât prin învățare.

Inteligența este nativă dar asta nu presupune că nu trebuie să Îl cauți pe Dumnezeu. Prin inteligență reușim să izbutim unde o parte din oameni nu se descurcă bine. Totuși, inteligența nu înlocuiește școala sau cei șapte ani de acasă, nici biserica. Ea reprezintă acel plus care te ajută în situațiile mai puțin comune, în circumstanțe aparte.

Inteligența nu se învață, înțelepciunea da, într-o măsură mai mică sau mai mare. Biblia nu ne spune să fim inteligenți ci înțelepți. Sunt atâția oameni care nu au inteligență nativă dar toți oamenii pot fi înțelepți. Inteligenți pot fi și hoții, mincinoșii sau alți oameni păcătoși. Înțelepți sunt în principal oamenii care stau aproape de Dumnezeu.

Unii zic că inteligența nu discerne binele sau răul față de înțelepciune care are capacitatea să deosebească sacrul de profan. De oamenii inteligenți se poate lega mândria cu ușurință pe când înțelepții știu să se ferească de ea.

Dacă ești inteligent, e posibil să dorești ca tu să-i înveți pe alții. Dacă ești înțelept mai stai să și asculți. Cei inteligenți se simt mulțumiți când primesc laude de la alții, cei înțelepți se simt responsabili și sunt smeriți.

Înțelepciunea te ajută să înțelegi că totul este trecător și goană după vânt. Inteligența te învață să trăiești clipa indiferent de consecințe.

Dumnezeu vrea să căutăm înțelepciunea, să o cerem. Prea puțini dintre noi cerem înțelepciune de la Dumnezeu. Suntem preocupați mai mult de lucruri și de sănătate. Uităm că înțelepciunea previne ea insăși boala și ne ajută să alegem în viață corect.

Inteligența singură te ajută dar nu garantează nimic. Inteligența cu înțelepciunea la pachet, îți oferă șansa raiului și a unei vieți în ascultare de Dumnezeu.

Cui lipsește înțelepciunea să o ceară.