Alexandru Fintoiu

E primavara sau nu e!

E primăvară. Parfumul zambilelor de la florării a atras și oamenii și albinele. Aglomerație ca niciodată. Răceala socială formată de iarnă și covid parcă se vrea îndepărtată cumva, la pachet cu distanțarea.
Vânzătorii lucrează cu spor, ca pe vremea templului de la Ierusalim doar că nu mai este Isus care să facă ordine, e doar la limita bunului simț. Lalelele, care când au fost descoperite erau mai scumpe decât aurul, se dau duse în fel de fel de mâini. Unele le apucă mai stângaci, altele mai cu bucurie iar mâini mici și mari, se vor bucura prin case să le primească. Bucuria asta poate fi trecătoare ca floarea.
Venirea primăverii e un fel de comerț la toate nivelurile. Soarele negociază cu frigul, mărțișoarele cu ideile noastre despre frumos, comercianții cu buzunarele clienților și tot așa. La final, toată lumea trebuie să fie fericită. Cei care au vândut, că s-au îmbogățit, iar cei care au cumpărat că au adus un zâmbet acasă.
Mulți oameni caută să facă un gest. La casele lor nu e bucurie dar nici cu o floare nu se face. Soțiile lor așteaptă altceva. Ce înainte era mai scump decât aurul, acum gestul nu poate îmbunătăți nimic.
Cea mai frumoasă floare este schimbarea. Nu urmăriți gesturi, ci inimi deschise. Tot ce faceți să faceți ca pentru Domnul. El n-ar vrea gestul tău ci inima ta.
Venirea primăverii să fie simbolul renașterii iubirii promise. Nimănui nu-i place să fie mințit iar cei mai mulți mințim fără vorbe, doar acționând egoist. Schimbarea nu o face o zambila și nici parfumul ei miraculos. Schimbarea vine din lupta de fiecare zi. Să încerci să fii mai bun, mai sfânt și onest cu tine însuți și cu Dumnezeu.
În general, florile se ofilesc după câteva zile, nu fii și tu la fel. Te entuziasmezi pe moment și te dezumfli repede. Cât Dumnezeu e în tine atâta viață e. Apa de care are nevoie o floare vine de la chiuvetă la cei mai mulți. Sufletul tău are nevoie de apa care vine din Biblie, apa vie. Doar așa te menți verde.
La chiuvetă apa are clor. Trebuie să ai răbdare să dispară. Cam așa e și în viață. Nu totul poate fi rezolvat repede. Ca rănile să se cicatrizeze trebuie timp.
Nu uitați însă că omenirea nu dispune de timp, doar de har.
Vă doresc o primăvară scăldată în frumos și mai ales în Hristos.

                            Alexandru_Fintoiu