Alexandru Fintoiu

Sa incerci sa iubesti ca El

Să iubești nu e simplu. Dar dragostea fără sacrificii nu este dragoste. Hristos ne-a iubit și Și-a dat viața pentru sufletele noastre. Nu se putea altfel. Trebuia să sufere în locul nostru. Trebuia să fie chinuit, bătut, batjocorit și executat.

Iubirea specială a lui Dumnezeu pentru noi a făcut ca Isus să fie pedepsit. Dragoste mai mare nu există. Să iubești pe cel ce te urăște, atât de mult, incât să renunți la unicul tău fiu. Niciun om nu ar putea să facă ce a făcut Dumnezeu.

Noi Îl uram, Îl înjuram, Îl batjocoream și nu ne interesa. Totuși El ne iubea în același timp cu o dragoste incomensurabilă. Contrastul acesta pare supranatural din motive evidente. Tot ce este om, în natura lui, n-ar putea face asta. De aceea a făcut Dumnezeu.

În comparație, nu ni se cere mult. Să iubim și pe cine nu ne apreciază, nu pare așa mult. Să iubim și pe cel care ne urăște, e ceva, dar nu ajungem la maximul realizat de Dumnezeu. Să iubim aproapele, prietenii, oamenii, nu e ușor dar e realizabil, este porunca lui Dumnezeu.

Câți împlinim acest cuvânt? Câți încercăm și nu avem resentimente? Să iubești pe cel ce te iubește e cel mai ușor. Și păgânii fac asta. Dar noi câteodată, nici asta nu facem.

Să recunoaștem, să iubești, nu e simplu. Însă, fără iubire suntem nimicuri în viață. Dragostea este cea care ne dă sens iar sursa este Dumnezeu.