Alexandru Fintoiu

N-avem nevoie de monstrii

N-avem nevoie de monștrii, deși magazinele apelează la ei ca să vândă de Halloween. Sunt oricum destui monștrii printre noi ca să mai apelăm la cei veniți din Irlanda. Fiecare țară se mândrește cu ai ei. Unii se vând bine, alții stau ascunși în inimile oamenilor.

Până și desenele animate sunt pline de creaturi înfiorătoare. Copiii se tem și în același timp încearcă să prindă curaj, tot creatorii de “bau bau” îi sperie după care le spune să nu le fie frică. Umberto Eco spunea că prostia e mult mai fascinantă decât inteligența, motiv pentru care este într-adevăr uluitor când vezi unii părinți care își amenință copilul cu “bau bau”.

N-avem nevoie de monștrii care să fie sărbătoriți ascunzându-se sub haine oculte. Și cum orice lucru rău are o parte frumoasă la început, majoritatea aderă la ea. De Halloween se primesc bomboane, dulciuri iar copiilor le plac. Apoi măștile dizgrațioase, sperieturile și toate celelalte intră  în subconștientul copilului. Par inofensive oricum și amuzante pentru oameni “mari”. Nu-i așa? Mai sunt și prinți și prințese, nu doar monștrii sacrii. Pe termen lung însă, consecințele vor apărea.

Diavolul nu o să stea nepăsător. Formează oamenii de mici și profită de orice ocazie, mai ales de una imensă ca Halloween-ul. E limpede că nu o să vină la oameni îmbrăcat în monstru pentru că nu l-ar alege nimeni. Va apărea drăguț, inofensiv sub forma unor afirmații umaniste ca “lăsați copilul să se simtă bine, că e mic” sau acuzativ la adresa celor care nu îl lasă “ce părinți înguști și fără minte”…

N-avem nevoie de monștrii. Sunt destul de mulți printre noi și avem deja probleme în a ne feri de ei. Avem nevoie de Hristos și de viața îmbelșugată.

Fiți sfinți în toată purtearea voastră.