Alexandru Fintoiu

Canta si tu ca mierla

Mi-am adus aminte ce frumos cântă mierlele. Pentru cei care au urechi de auzit este o adevărată plăcere să le asculți. Dincolo de cântecul de primăvară, fiecare mierlă trăiește împreună cu partenerul până când acesta moare.

Și de aici am avea de învățat. Omul nu a fost creat să meargă din floare în floare. Dar câți dintre noi mai avem timp să ascultăm natura creată de Dumnezeu sau să învățăm de la ea, când noi nu avem timp să ne ascultăm copiii, părinții ori familia. Nu ne place să îi mai ascultăm strigătele disperate sau cântecele cerești pentru că suntem ocupați cu distrugerea ei și a noastră deopotrivă. Săraca natură.

N-avem leac. De fapt, avem, dar nu apelăm la El. Nouă ne place gălăgia, circul, muzica dată tare, infatuarea, prostia, râdem de ea, o gâdilăm, ne amuză, suntem sarcastici, zicem că trăim. Cu vorbe nu trăiește nimeni.

E bine că undeva, deoparte, Dumnezeu are pus ce este al Lui. Ce e al Lui iubește, are milă și mai face și ceva fapte. Când am ascultat trilurile mierlelor, mi-am dat seama ce prost cânt. Mi-e teamă că nu e ca la îngeri, că s-ar speria. Și de mine și de noi. La îngeri le place cântarea din inimă. Până la urmă voci avem dar n-vem inimi.

Câteodată pare că mâncăm prea mult și n-avem suflu. De-asta nu prea ne șade cântarea de laudă. Avem mult și nu se întâmplă nimic. Cei care sunt scapați din necazuri, le saltă inima de bucurie. Au motive de închinare. Noi dormim.

În sute de biserici se doarme. E o cântare din somn. Mormăim cum putem, de rușine de colegi, nu de Tată. La mulți e lipsa tinerilor din biserică pentru că nu s-a investit în ei. Dacă ne place, cântăm, dacă nu, alegem să murim.

Când am intrat prima dată într-o biserică a lui Hristos, am simțit nevoia să cânt dar mi-a fost rușine. Probabil așa s-a întâmplat cu mulți din noi. Acum cântăm dar fără rușine de Cer. Mulți din noi ne trezim că habar nu avem ce am cântat, ce am promis cu gura noastră sau ce am mințit cu nerușinare.

Avem nevoie să fim ca mierlele. Să cântăm. Cu vocea, cu viața, cu inima și cu sufletul. Să vestim primăvara fără să obosim. Răsplata va fi mare.