Uncategorized

Omul nou

Omul nou in viziunea lui Dumnezeul semnifica transformarea omului vechi indiferent de provenienta lui
Aceasta transformare este simbolizata de metafora dezbracarii – îmbracarii – de la un stil de viata anterior, vechi, la o noua identitate o viata de alta calitate. (langa bordei construiesti un palat)
Transformarea este bazata pe aprofundarea cunoasterii experimentale a lui Dumnezeu, concretizata prin lucrarea virtutilor crestine.
Aici se joaca marea miza a crestinismului si marele examen al crestinului: aceasta metamorfoza practica
Transformarea omului nou implica transformare constiintei a gandirii a modului de viata .
Pentru a tinge acest scop, trebue imperativ distrus vechiul mod de gandire si schimbata viata din temelii.
Biserica este o reprezentare a unui nou tip de umanitate,
Pentru Biserica sa realizeze trecerea de la omul vechi la omul nou si sa faca posibila o noua conditie umana;
Pentru crestin e marele examen al vietii sale duhovnicesti de a se mentine la standardului omului nou, mai ales atunci când în Biserica se întetesc tendintele de întoarcere la omul vechi.
O marturie importanta în acest sens o constituie Epistola catre Diognet, compusa în secolul 2 d.Hr., în care se specifica despre cre?tini:
„Locuiesc în tarile în care s-au nascut, dar ca strainii; iau parte la toate ca cetateni, dar pe toate le rabda ca straini; orice tara straina le e patrie, si orice patrie le e tara straina. Se casatoresc ca toti oamenii si nasc copii, dar nu arunca pe cei nascuti. Întind masa comuna, dar nu si patul. Sunt în trup, dar nu traiesc dupa trup. Locuiesc pe pamânt, dar sunt cetateni ai cerului. Se supun legilor rânduite de stat, dar, prin felul lor de viata, biruiesc legile.” Epistola catre Diognet, V. 5-10
Simbolistica botezului face referire la transformarea omului vechi in om nou.
3. Nu stiti ca toti câti am fost botezati în Isus Cristos, am fost botezati în moartea Lui?
4. Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropati împreuna cu El, pentru ca, dupa cum Cristos a înviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua.
5. În adevar, daca ne-am facut una cu El, printr-o moarte asemanatoare cu a Lui, vom fi una cu El si printr-o înviere asemanatoare cu a Lui. (Rom 6:6)
„cu privire la felul vostru de viata din trecut, sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele înselatoare; si sa va înnoiti în duhul mintii voastre, si sa va îmbracati în omul cel nou, facut dupa chipul lui Dumnezeu, de o neprihanire si sfintenie pe care o da adevarul.”. (Ef 4, 22-24; Vezi ?i:
“Nu va mintiti unii pe altii, întrucât v-ati dezbracat de omul cel vechi, cu faptele lui, si v-ati îmbracat cu omul cel nou, care se înnoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut.” (Col 3, 9-10)
În gândirea lui Pavel orice afirma?ie doctrinara trebuia conectata la practica uzuala a cre?tinului
Om nou (Ef 2,15; 4,24; Col 3,10) – Om vechi (Rom 6,6; Ef 4,22; Col 3,9);
Om duhovnicesc – Om pamântesc, carnal (Rom 7,14) ori omul dupa fire (1 Cor 2,14-15);
Primul Adam – Al doilea Adam (1 Cor 15: 45-47).
„ Caci El este pacea noastra, care din doi a facut unul, si a surpat zidul de la mijloc care-i despartea,
15. si, în trupul Lui, a înlaturat vrajmasia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca sa faca pe cei doi sa fie în El însusi un singur om nou, facând astfel pace;si a împacat pe cei doi cu Dumnezeu într-un singur trup, prin cruce, prin care a nimicit vrajmasia..” (Ef 2: 14-16)
Omul nou poate aparea ca o notiune abstracta lipsita de substanta umana
Scopul ultim al tuturor regimurilor politice ?i, mai cu seama, al comunismului a fost reprezentat de experimentul social al crearii omului nou. Un om nou care nu mai creeaza sisteme de valori, ci care este creat de sistem, la comanda politica. (Rezultat saracie generala)
Omului capitalist contemporan i se baga în cap pe toate canalele ca nu are nevoie de Dumnezeu, ca-?i poate croi singur soarta, iar totul se reduce la bani. Time is money Cand ai bani poti spune „Fa ce vrei!” ?i „Traie?te-?i clipa” “Eu sa ma simt bine”. (Rezultat prsperitate materiala.)
Omul nou poate aparea ca o notiune abstracta lipsita de substanta umana
Multi pretind, totusi, ca aceasta creatura nu e decat „de fabricatie scriitoriceasca, un proiect ab¬stract sau produsul perfect si lipsit de viata al vreunui laborator”.
Exista, într-adevar aceasta ima¬gine a crestinului care este vazut ca un obsedat de munca, care niciodata nu are indeajuns (casa masina bani vacante ) cu o singura deviza “Eu si familia mea”. Biserica este vazuta ca ceva auxiliar roata de rezerva de care te folosesti cand ramai in pana
Omul capitalist iubeste banul si avantajele lui .(pilda cu copilul care pretuieste banul muncit) prin care obtii putere
Omul comunist iubeste puterea pentru ca odata cu ea vin avantajele .(de bani nu mai au nevoie)
In ambele cazuri conteaza provenienta si trecutul atarna greu ca o povara si de aici rezulta omul concesiilor, omul „descurcaret.
Activitatea umana este determinata in toate sistemele sociale de mai multe stimulente : frica, dragostea, ura si foamea, care pot modifica comportamentul.
Mijlocul de modelare a constiintei umane este frica dusa la extreme prin teroare (mardeiasul de cartier)
Ura este cel mai formidabil teren pentru a cultiva frica, ele devenind inseparabile (Educatia soldatului are la baza ura de inamic)
Ura si frica sunt sentimente obligatorii”. A denunta si a condamna inseamna a intretine frica.
„Comunismul a avut un plan nebunesc – sa-l modeleze pe omul „vechi”, pe vechiul Adam ceva reesapat si de aceea a persecutat Biserica.
Capitalismul este mai pragmatic – sa-l puna la munca pe vechiul Adam si sa iasa un omul vechi cosmetizat si de aceea se aliaza marginalizeaza si compromite Biserica prin subiecte controversate.