Alexandru Fintoiu

Rusaliile sunt pentru ceilalti

Rusaliile acestea au început cu accidente și cu oameni morți, deși ele ne vorbesc despre viață, bucurie, putere. România își numără morții de toate vârstele. Mort ești și când ești viu, și când mergi la biserică, și când cânți și când mai schițezi câte un zâmbet. Fără Dumnezeu tot mort ești, chiar dacă arăți bine și simți că ai tot viitorul înainte.
Rusaliile se măsoară în cât Dumnezeu este în tine, cât de viu ești, cât de pasionat ești de cele sfinte, câtă dragoste dai, pentru ceilalți. Rusaliile nu au treabă cu ce se vede ci cu o inimă care iubește și când nu merită ceilalți să fie iubiți. Dumnezeu nu a trimis Duhul Sfânt ca să ne batem noi cu pumnul în piept și să arătăm celorlalți că suntem mai buni ca ei.
Mulți gândesc găunos. Să nu uităm că Dumnezeu nu ne-a dat putere ca să stăm mai bine pe scaune ci ca să luptăm pentru semenii noștrii, să le spunem că Hristos este șansa unei vieți schimbate. Apostolii trebuiau să rămână uniți până când Dumnezeu le trimitea putere ca să iasă afară și să schimbe lumea.
De fapt Rusaliile tot despre ceilalți sunt chiar dacă Duhul Sfânt ne ajută să fim tari. Dumnezeu nu uită scopul pentru care ne-a lăsat aici. Să mergem și să facem nu să mergem și să stăm. Nu este nici o încântare pentru Dumnezeu că tu te bucuri în Domnul în biserică sau acasă iar ceilalți mor pe străzi în bucuria diavolului.
Noi suntem Evanghelia pentru cei care nu o citesc pe cea de hârtie sau electronică. Noi suntem lumini pe care Dumnezeu le-a accentuat prin Duhul Sfânt. Noi suntem sare căreia Dumnezeu i-a dat un gust mai profund prin Duhul Sfânt.
Asta fac Rusaliile, ne contrastează ca să ne vedem mai bine. Ne dau putere ca să fim mai mult, mai vizibili. Ne mărește dragostea ca să iubim cu lacrimi, necondiționat. Rusaliile ne transformă nepăsarea de ceilalți în dorința de a le transmite Vestea Bună.
Și da, în ultimul rând ne binecuvintează și pe noi, devenim mai curajoși, biruitori, liniștiți și zâmbim frumos. Dar trebuie să înțelegem, Hristos nu sprijinește egoismul. Tot ce avem spiritual este pentru ceilalți nu pentru noi.
De Rusalii înțeleg că ce primesc este pentru folosul tuturor oamenilor de lângă mine și nu numai.