Alexandru Fintoiu

Cum ne-am putea iubii sotiile!

O femeie a mers cu soțul în oraș la un restaurant. Nu prea și-au adresat cuvinte pe drum. Ea era supărată când îl vedea așa tăcut. Ea i-a spus că îl iubește, el nu i-a zis nimic. Putea spune că și el. Seara când au ajuns acasă el s-a așezat, la televizor, ea s-a pus pe plâns. Relația lor de familie era aproape distrusă.
Prin aceste probleme trec mulți. Sunt situații în care oamenii își dau seama că nu sunt decât oameni, chiar dacă sunt creștini unii din ei și au impresia că datorită acestei “calități” Dumnezeu trebuie să îi binecuvânteze.
În Sfânta Scriptură, Dumnezeu compară relația dintre soț și soție cu legătura strânsă dintre Hristos și biserică. Apostolul Pavel scrie că trebuie să ne iubim soțiile cum a iubit Hristos biserica. Dincolo de aceste aspecte pe care mulți din noi le știu teoretic, practic avem de muncit. Se pune întrebarea, ce dorește o soție de la soțul ei?
În primul rând ea vrea ca tu să conduci. Să fii un lider. Hristos este capul bisericii. Nu înseamnă că o parte din soțiile noastre nu pot fi lideri buni. Sunt societăți conduse magistral de femei. Însă în viața de familie, Dumnezeu a lăsat ca tu, ca soț, să conduci. Să fii lider nu înseamnă să fii fanatic. Nu înseamnă că tu ești mai informat, mai capabil sau mai valoros. Înseamnă inteligență emoțională. Să știi să te porți, să fii de cuvânt, să iubești.
În adâncul inimii ei, o soție dorește să aibă siguranță, să fie protejată și încurajată. Ca să oferi siguranță emoțională trebuie să fii un om responsabil. Când spui ceva, să faci.
În al doilea rând ea dorește sacrificiul tău. Hristos s-a sacrificat pentru biserică, până la moarte. Bărbații sunt din fire mai egoiști decât femeile. Trebuie să ne oprim în a mai cere să se facă lucrurile cum dorim noi. Nu ne cere nimeni să murim, dar când ea dorește să îți spună ceva, lași telefonul sau telecomanda și o asculți, chiar dacă e neinteresant pentru tine. Ea vrea să vadă implicarea ta. Poți spăla și vasele pentru că nu scrie nicăieri că trebuie să le spele ea.
În general, când o soție vine cu o problemă la soțul ei, ea vrea să fie ascultată. Tendința bărbaților este de a rezolva problema. Ea nu dorește să-i fie rezolvată problema atunci, ci să o asculți.
În al treilea rând ea dorește tandrețea ta. Hristos ne tratează cu o dragoste imensă. Ne iubește și când nu merităm să fim iubiți. De obicei un bărbat are vocea mai puternică decât o femeie. Dacă tu cauți să te impui ridicând vocea, ea nu se mai simte în siguranță cu tine. Urlând nu dovedești iubire ci proastă creștere. Ia exemplul lui Hristos. Iubește, fii gentil, bun.
Soții care se poartă așa vor avea o familie fericită. Să nu uităm, ea a fost creată de Dumnezeu ca răspuns potrivit la cum am fost creați noi. Până la urmă e ca în viața. Ce semeni aceea culegi. Oricum, nicio femeie în prag de divorț nu a mers la consiliere să spună că soțul ei o iubește și se sacrifică prea mult.
Putem mai mult, toți.
Alexandru_Fintoiu